Jak zatočit s rýmou

Kdo by ji neznal. Alespoň jednou ročně schvátí téměř každého z nás. Považuje se za banální onemocnění, ale i z rýmy mohou vzniknout komplikace vedoucí k horším chorobám.
chlapec s rýmou
Ucpaný nos není pro nikoho příjemný, proto se snažte rýmě předcházet. Jezte hodně potravin s obsahem vitamínu C, otužujte se, pravidelně sportujte a v hlavních sezónách se vyhýbejte vysoké koncentraci lidí, např. v hromadné dopravě nebo na kulturních akcích. Rýma je nakažlivé onemocnění a přenáší se vzduchem kapénkami. Pokud už sami rýmu máte, berte ohled na ostatní a při každém kýchnutí si zakryjte pusu kapesníkem. Rýmě se dá předejít i pravidelným výplachem nosním dutiny solným roztokem. Roztok se připraví smícháním 2,7g soli a 3dl vody. Voda by měla mít teplotu 37˚C. K výplachu lze použít buď malý hrníček, nebo konvičku na výplach nosu koupenou v lékárně.
kapesník u léků
A co to vlastně rýma je? Rýma je zánět nosních dutin, projevující se ve zduření nosní sliznice, zvýšené tvorbě hlenu, ucpáním nosu, kýcháním a často i zvýšenou teplotou nebo bolestí hlavy. Rýmu nelze vyléčit ze dne na den. Říká se, že léčená rýma trvá 7 dní, neléčená týden. Proto je důležitá trpělivost a správná léčba . Ta spočívá v podávání nosních kapek, které zduřenou překrvenou nosní sliznici odkrvují a zmírňuje tak příznaky rýmy. Pomůže také horký čaj s medem a citrónem, hodně odpočinku a hlavně smrkejte.
Rýmu způsobují většinou viry, ale i bakterie. Spousta lidí také zná alergickou rýmu, která se projevuje především na jaře, kdy začínají kvést stromy. U virového onemocnění stačí dodržovat výše uvedený postup, u bakteriální je nutné navštívit lékaře, který vám udělá stěry a předepíše antibiotika. Bakteriální rýma se projevuje žlutozeleným hnisavým výtokem, bolestí hlavy a nezřídka dochází i k přemístění bakterií do Eustachovy trubice, kde způsobuje zánět středního ucha, anebo do vedlejších nosních dutin. Bakteriální rýma může trvat několik týdnů, proto je důležité začít s léčbou včas.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup